Popis
Záhorácke zrnko: India Monsooned 100% Robusta AA
Aká je monzúnová káva?
- Monzúnová káva je unikát a vznikla čistou náhodou. Datuje sa, že v 50. rokoch bola prepravovaná káva z Indie do Európy cez oceán. Káva bola uložená v drevených lodiach, pod palubou vo vlhkom a teplom prostredí. Po pol ročnej plavbe sa zelená farba kávových bobúľ zmenila zo žiarivej zelenej na jemnú bledú. Kávové zrná taktiež zmenili svoj tvar a chuť, kvôli vlhkosti vzduchu, v ktorom boli po celý čas uskladnené.
- V dnešných časoch už preprava kávy netrvá tak dlho, ale nadšenci tohto druhu kávy si ju veľmi obľúbili a vyžadovali. A preto bol vynájdený proces monsooning. Zelené kávové zrná nechávajú farmári niekoľko týždňov vystavovať silnému vetru a dažďu, aby napodobili spôsob vzniku tohto procesu.
V Robuste je asi dvakrát toľko kofeínu ako v Arabice. Zrno Robusty obsahuje asi 2,2 – 2,7 % kofeínu a zrno Arabici asi len 1,2 – 1,5 %.
Robusta sa vyznačuje väčšou horkosťou, má veľmi silné a dominantné telo.
Arabica obsahuje dvakrát viac cukru ako Robusta a vyznačuje sa širokou paletou chutí, ktoré sa odvíjajú od miesta pestovania, nadmorskej výšky a spracovania.