INDONESIA
Je to nádherná krajina, ktorá má vyše 17 000 ostrovov a je plná vulkánov. V merítku produkcie kávy je na 3. mieste celosvetovej produkcie, produkcia Arabiky tvorí asi 30% a robusty až 68%, zvyšné 2% tvorí odroda Liberica.
História pestovania v Indonézii siaha až do roku 1699, kedy na ostrove Jáva zasadili holandskí zemepáni, ktorí si tu násilím vyvlastnili pôdu prvé kávovníky.
Zotročili obyvateľov a nútili ich pracovať na plantážach. Z Jávy sa potom rozšírilo pestovanie na okolité ostrovy Sumatra, Sulawesi, Bali a Flores. Stav otroctva bohužiaľ v tejto krajine trval až do konca 2. svetovej vojny, kedy sa Indonézia osamostatnila a vytvorila vlastný nezávislý štát.
Je to obrovská krajina a tvorí ju viacero zaujímavých pestovateľských regiónov, avšak z rôznych kútov Indonézie môže káva chutiť odlišne. Všetky kávy z tejto krajiny majú spoločné to, že sú ručne zberané.
Chuť tejto kávy obsahuje tóny horkej čokolády, kakaa a tropického ovocia s príjemnou sladkou dochuťou a spracovanú medovou metódou.
Medová (Honey) metóda spracovania kávy – káva sa po zbere triedi vo vodných nádržiach, po olúpaní šupky je bez fermentácie a ďalšieho premytia hneď sušená a dužina stále zostáva na zrnkách kávy. Je to variácia mokrej metódy, ale ušetrí sa pri nej oveľa viac vody.
Názov medová metóda má preto, lebo kávové zrnká absorbujú cukry z dužiny, ktorá zostáva na zrnku a káva sa vďaka tomu vyznačuje výraznou sladkou príchuťou.